

Najwyższej jakości oliwa z oliwek produkowana bezpośrednio z oliwek i tylko metodami mechanicznymi.
Biologiczna oliwa z oliwek. Najlepsza organiczna oliwa z oliwek extra virgin z Grecji w międzynarodowym konkursie VIOL 2007 - Miasto Andria / Włochy.
Wysyłka gratis przy zamówieniach powyżej 300 zł!
BIO Oliwa z oliwek Extra Virgin
Swój intensywny smak z wyczuwalną goryczą oliwa z oliwek zawdzięcza wysokiej zawartości cennych polifenoli. To one sprawiają, że wywołuje ona efekt pieczenia w tylnej części gardła "drapania w gardło" - to bardzo pożądana cecha!
Uwzględnienie oliwy z oliwek w diecie pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Polifenole będące naturalnym przeciwutleniaczem chronią lipidy we krwi przed utlenianiem i zmniejszają stres oksydacyjny – jest on ściśle powiązany z takimi stanami jak: wysoki poziom cholesterolu, choroby serca, choroby neurodegeneracyjne (Alzheimer), a nawet nowotwór.
Oliwa z oliwek najwięcej pro-zdrowotnych właściwości zachowuje wtedy, gdy jest spożywana na zimno.
Polecamy stosować ją do sałatek i sosów typu winegrette, a także do pieczywa.
Po otwarciu najlepiej przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu (w lodowce może tężeć).
Ze względu na wysoką zawartość kwasów jednonienasyconych Omega 9 oliwa jest znacznie odporniejsza na podniesiona temperaturę niż pozostałe oleje roślinne. Idąc tym tropem często oliwę poleca się jako tłuszcz odpowiedni do smażenia. Dlatego, że oliwa jest najzdrowsza na zimno, zalecamy jednak ostrożność z ogrzewaniem. W diecie śródziemnomorskiej stosuje się oliwę do smażenia, ale należy pamiętać, że dieta ta opiera się na rybach i owocach morza. W diecie tej nie smaży się produktów do momentu zrumienienia, a tylko krótkotrwale ogrzewa w obecności soczystych warzyw.
Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry i włosów. Nawilża, zmiękcza i ujędrnia skórę nadając jej blask i elastyczność. Poprawia gojenie się drobnych ran i stanów zapalnych. Działa ochronnie przed wolnymi rodnikami.